[read_meter]

Faktoring: Oslobodite keš zarobljen u potraživanjima

Ime Autora
Ime Autora

Zanimanje Autora

Dobijaj novosti direktno u inbox

Besplatno se pretplati na naš newsletter i dobijaj najnovosti direktno u inbox! 

Tabela Sadržaja

Vlasnik ste malog biznisa i imate prodajnu strategiju da nudite odložena plaćanja kako biste privukli nove kupce i bili konkuretni na tržištu. Da li ste koristite faktoring finansiranje kao način da očuvate likvidnost?

Mnogima je baš ovo kriterijum kad biraju poslovnog partnera. Pa ima li išta bolje nego kupiti sad a platiti…tamo nekad.

Ali ako ste vi isporučilac proizvoda ili usluge koji čeka naplatu fakture – vama su te pare zarobljene u tom periodu dok vam kupac ne plati. I vama tada gori pod nogama.

Dugi rokovi odloženog plaćanja (nekad i do 120 dana!) mogu da vas ostave bez para za tekuće obaveze. 

“Nenaplaćena potraživanja su zarobljena finansijska sredstva kompanije”

Dok čekate da naplatite fakture, vaše obaveze ne mogu da čekaju. Znate i sami da svakog meseca morate da plaćate svoje obaveze prema dobavljačima, državi, zaposlenima. Ako nemate novac da plaćate na vreme to može da poremeti lanac snabdevanja, da izgubite poverenje kod poslovnih partnera i u najgorem slučaju sledi vam i bankrot. 

U Srbiji se mnoge firme suočavaju sa problemom naplate potraživanja, što zbog dugih rokova plaćanja, što zbog kupaca neplatiša. 

Kako da privlačite nove kupce, razvijate biznis i uvek imate keš?

Ako ste mislili da je rešenje ove situacije zaduživanje i uzimanje kredita, rećićemo vam samo da zaduživanje stvara nove troškove. Pa kako onda davati duge rokove plaćanja svojim klijentima a da to ne ugrozi vaše poslovanje i da uvek imate keš? Odgovor je: faktoring!

Šta je faktoring? 

To je finansijska usluga koja pomaže biznisima da nemaju zastoje u novčanom toku zbog dugih rokova naplate faktura. Podrazumeva prodaju potraživanja faktoring kompaniji koja će dugovanje naplatiti od kupaca. Ovde je bitno napomenuti da se finansiraju nedospele fakture.

Umesto da čekate 30,60, 90 ili čak 120 dana – fakturu možete finansirati na ovaj način i novac dobiti u roku od 24h. Korisno je za male biznise koji žele da skrate rokove plaćanja i imaju usklađen novčani tok.  

Dužnik odnosno vaš kupac ima istu obavezu prema faktoru kao što je imao i prema vama. 

Šta je nedospela faktura? 

Izdali ste fakturu koja ima rok za plaćanje npr.30 dana. Dok ne istekne rok za plaćanje – faktura je nedospela. Kada prođe rok za plaćanje, faktura više nije nedospela već dospela. 

 Važno je da znate da faktura mora biti NEDOSPELA kad pokrećete proces slanja zahteva faktoring kući. Dospele fakture (kojima je istekao rok za plaćanje)  ne možete finansirati na ovaj način. Fakturu možete ustupiti istog dana kada ste je izdali a ne može kad istekne rok.

Koji su sve benefiti faktoringa?

Sa ovom finansijskom uslugom ubrzaćete naplatu potraživanja. A koje sve koristi imate od toga pročitajte u nastavku:

Brzi keš i poboljšana likvidnost

Glavna prednost se upravo odnosi na likvidnost. Nećete imati zastoje u svom novčanom toku jer će prilivi biti redovni. Novac od faktoringa dobijate u roku od 24h umesto da čekate da vam kupac plati za 60 ili čak 120 dana. Da ne pričamo da se dešava da se probiju ionako dugi rokovi za plaćanja. 

Bolja pregovaračka pozicija sa dobavljačima

Ne kaže se za džabe da je keš kralj! Jer onaj ko ima keš, ima bolju poziciju kad pregovara sa dobavljačima. Uvek možete naći dobavljača kome se žuri da proda i koji će vam dati popust ako možete odmah da platite. A onda vi možete da ponudite bolje cene i budete konkurentniji na tržištu.

Konkurentska prednost

Ponuditi kupcu odloženo plaćanje u što dužem roku je deo prodajne i marketing strategije mnogih firmi. Mnogima je ova opcija glavni kriterijum kad biraju poslovnog partnera. Kako biste ponudili što bolje uslove svojim partnerima a da ne čekate dugo na naplatu i ne ugrožavate svoj tok novca, faktoring je rešenje za vas.

Više vremena za bitnije stvari

Male firme troše mnogo vremena prateći dužnike i brinući o naplati. Faktoring skida ovaj teret sa vaših leđa. Sve što vi treba da radite je da pokrenete zahtev da finansirate nedospele fakture i dobijate novac u roku od 24h. 

Bolji poslovni imidž

Poslovni imidž je jako važan za razvoj biznisa. Preduzetnik koji redovno plaća svoje obaveze ima i bolji imidž. To mu omogućava da gradi dugoročne poslove ali i da dobija kvalitetne i veće poslove.

Bez zaduživanja kod banaka

Zaduživanje proizvodi nove troškove a najmanje što vam treba su dodatni troškovi u trenutku kad vam gori pod nogama. Finansirajte svoje fakture bez da uzimate pozajmice i plaćate kamate.

Industrije za koje je faktoring spas

Industrije za koje je faktoring spas
Faktoring: Oslobodite keš zarobljen u potraživanjima 3

Sve firme, velike ili male, iz bilo koje industrije mogu da koriste faktoring finansiranje. Ipak, ovaj vid finansiranja je posebno dobar za one firme koje daju odložena plaćanja.

Transport

U transportnoj industriji, rokovi plaćanja su obično duži, mogu biti i do 120 dana. Prevoznicima je glavni izazov da isplate plate, pokriju gorivo, održavaju vozilo i pronađu sledeću turu – dok čekaju da im špediteri plate. Tržište transporta je veoma konkurentno pa mali preduzetnici se sve više okreću ovom načinu finansiranja da bi premostili jaz i izbegli zaduživanje.

Građevina

Građevinske kompanije mogu imati problema sa novčanim tokom iz različitih razloga. Najčešći razlozi su rastući troškovi građevinskih materijala, klijenti koji sporo plaćaju, sezonska usporavanja, neočekivani rast kompanije i potražnja za uslugama. Zato se i građevinske firme okreću faktoringu a taj novac koriste da isplate radnike, daju ponudu za nove projekte, za kupovinu materijala i opreme, plate dobavljačima.

Proizvodnja

Industrija proizvodnje je veoma konkurentna i svi se utrkuju da ponude što bolje uslove novim klijentima u vidu odloženog plaćanja na što duži period. Dok čekaju da im klijenti plate, imaju velike tekuće troškove koji ne mogu da čekaju. Moraju da isplate plate radnicima, da kupe materijal i opremu itd. Glavni izazov je kako da poboljšaju tok gotovine a da u isto vreme nastave da privlače nove klijente.

 Maloprodaja i distribucija

Kao i kod industrije proizvodnje, i ovde je glavno premostiti jaz između plaćanja dobavljačima dok čekate naplatu faktura od kupaca. Faktoring se i ovde pokazao kao rešenje jer preduzetnici brzo dođu do neophodnog novca. Na taj način mogu da podrže duge rokove plaćanja, pokriju sve tekuće troškove bez da ugrožavaju poslovanje.

Zdravstvo

I ovaj sektor može imati zastoje u novčanom toku iz sledećih razloga: osiguravajuća društva koja sporo plaćaju, rastući troškovi lekova i potrošnog materijala, veća potražnja za uslugama, ažurirani standardi industrije i zahtevi vlade za usklađivanjem. Kako potražnja za zdravstenim uslugama raste, od vitalnog je značaja da firme iz ovog sektora ojačaju svoje tokove novca. 

IT

Informacione tehnologije su veoma konkurentna industrija. IT firme mogu da imaju problem sa cashflow-om zato što većina njihovih klijenata plaća svoje fakture u roku od 30 dana ili više. Ovo je izazov kada vam je potreban novac da isplatite plate, izmirite račune i investirate u nove resurse.

Farmacija

Nova ili mala farmaceutska kompanija nema lako dostupne kapitalne resurse kao njeni veći konkurenti. Razlozi za ovo mogu biti: nedostatak uspostavljane kreditne istorije, nedovoljan prihod za zadovoljenje zahteva bankarskih analitičara kao i slaba lična kreditna istorija vlasnika.

Pokretanje procesa finansiranja faktura

Postoji više faktoring kuća u Srbiji. Potrebno je da budete registrovani sa kućom koju izaberete za saradnju. Kako okvirno izgleda pokretanje procesa finansiranja faktura:

1. Registracija

2. Šaljete zahtev za finansiranje određene fakture. 

3. Ukoliko imate više faktura, bilo za istog ili različite kupce, podnosite zahtev pojedinačno. 

4.Nakon odobravanja finansiranja fakture, faktoring kuća uplaćuje novac, umanjen za naknadu za finansiranje, u roku od 24 sata.

Da li je faktoring regulisan zakonom?

Da, faktoring finansiranje je regulisano zakonom u Srbiji.

Više o ovom zakonu možete pročitati na ovom linku >

Preko SEF LINK-a ceo proces je brži i povoljniji

Preko SEF LINK a ceo proces je brzi i povoljniji
Faktoring: Oslobodite keš zarobljen u potraživanjima 4

Aplikacija SEF LINK povezana je sa više faktoring kuća. Kada šaljete zahtev za finansiranje fakture, taj zahtev se automatski šalje svim faktoring kućama. Dobijate više ponuda što vam omogućava da se odlučite za najpovoljniju. Ujedno vam aplikacija štedi vreme jer je sve preko telefona i automatski umesto da se javljate jednoj po jednoj kući. 

Više o SEF LINK-u pogledajte ovde >

Ako vas zanima da lakše pratite svoje prilive i troškove na telefonu i po potrebi šaljete podsetnike za plaćanja, pogledajte SEF LINK-ov alat Cashflow predviđanje na ovom linku >

Ukoliko vam je tekst bio od koristi, podelite ga na društvenim mrežama kako bi što više preduzetnika čulo za ovu finansijsku uslugu.

Možda će te i ovo zanimati

Biznis putokaz, kako voditi mali biznis

Biznis putokaz za 2024: Kako voditi mali biznis

Šta je najvažnije za biznis a da nije sreća (u...

Finansije na srpski način Vodič za Vlasnike Malih biznisa

Finansije na srpski način: Vodič za Vlasnike Malih Biznisa

Mali biznis koji prati svoje finansije u svakom trenutku je...

Efikasno rešavajte efakture i nacini za logovanje na sef

Efikasno rešavajte eFakture: 4 načina logovanja na SEF

Efakture – da li su vam olakšale ili otežale poslovanje...

KONTAKT

Imate dodatna pitanja?
Kontaktirajte nas!

Ukoliko imate dodatnih pitanja pošaljite nam poruku putem kontakt forme, rado ćemo odgovoriti na svako Vaše pitanje!

PREUZMI SA:

Registrujte se

1
Provera
2
Podaci
unesite poreski indetifikacioni broj korisnika

Registrujte se

1
Provera
2
Podaci
MB:

Registrujte se

1
Provera
2
Podaci
Imejl na koji će Vam stizati obaveštenja vezana za dokumente
unesite broj telefona sa prefiksom +381
*Lozinka mora da sadrži minimum 8 karaktera od kojih je jedan veliko slovo i specijalni znak (#, !, %,*,?)

Uspešno ste se registrovali!

Poslali smo Vam konfirmacioni email u kome ćete pronaći dalja uputstva za preuzimanje programa i isntalacije.

Niste primili email? Pošalji email ponovo