Politika kolačića

Ova Politika kolačića stupa na snagu 01.07.2022. godine.

Dobro došli u našu Politiku kolačića!

Politika kolačića je dokument koji smo sačinili kako bismo Vam objasnili šta su kolačići, koje vrste kolačića koristimo na našem Sajtu, i kako ih Vi možete podešavati.


Politika kolačića, pored Politike privatnosti i Uslova korišćenja, čini Ugovor koji se odnosi na Vas, te Vam predlažemo da ih pročitate sve zajedno. Ljubazno Vam skrećemo pažnju da termini napisani velikim početnim slovom u ovom dokumentu imaju isto značenje koje im je dato u Politici privatnosti i
Uslovima korišćenja.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje sadrže određene podatke, a koje se preuzimaju na Vaš računar ili mobilni uređaj prilikom pristupanja nekom sajtu. Svakog narednog puta kada posetite taj sajt, kolačići mogu biti prepoznati od strane tog sajta, ali i sa drugog sajta koji ima mogućnost da prepozna takav
kolačić.

Dakle, svrha kolačića je da omoguće prepoznavanje korisnikovog uređaja i na osnovu toga obezbede najbolju moguću konfiguraciju sajta. Po istom principu, kolačići čine i naš Sajt, a time i Usluge, jednostavnijim za korišćenje, efikasnijim i bezbednijim za sve naše posetioce i korisnike.

Koristimo kolačiće kako bismo prikupili informacije o korišćenju Sajta i Usluga. Ipak, imajte na umu da neki kolačići omogućavaju razlikovanje Vas od drugih korisnika ili posetilaca Sajta. Takođe, postoje druge tehnologije, poput „web beacons” ili „pixels”, koje imaju sličnu funkciju kao kolačići. Stoga, u ovoj Politici kolačića, pojam „kolačić” označavanje i te druge tehnologije.

Altermedia tim ulaže veliki napor da redovno i blagovremeno ažurira tabele kolačića koje koristimo. Ipak, molimo Vas da imate u vidu da su broj i nazivi kolačića promenljive kategorije.

Vrste kolačića

Kolačići se najčešće klasifikuju prema trajanju, poreklu (provajderu) i svrsi.

Prema kriterijumu koliko dugo traju razlikuju se:

1) Sesijski kolačići – čuvaju se u privremenoj memoriji i ostaju aktivni samo dok korisnik ne zatvori pretraživač, ili dok se korisnikova sesija ne završi. Jedna od funkcija ove kategorije kolačića jeste sprečavanje da sajt više puta zahteva od korisnika istu informaciju, kao na primer kredencijale za
log-in.

2) Trajni kolačići – po svojoj prirodi traju duže od sesijskih kolačića. Ipak, svaki trajni kolačić ima predviđen rok trajanja, koji može varirati od kolačića do kolačića. Trajni kolačići se čuvaju sve dok ih Vi ili Vaš
pretraživač ne obrišete.

Prema poreklu (provajderu):

1) Sopstveni kolačići (first-party cookies) – kolačići koje smo mi stavili na Vaš uređaj. Generalno, kolačići prve strane su svi kolačići koji potiču sa sajta (domena) kojem je korisnik pristupio.

2) Kolačići treće strane (third-party cookies) – kolačići koje treće lice postavlja na Vaš uređaj, poput društvenih mreža ili subjekata koji pružaju marketinške ili analitičke usluge. Neki kolačići treće strane (poput Google Analytics) prikupljaju podatke o tome kojim ste sajtovima pristupili tokom određenog perioda i omogućavaju prikazivanje reklama koje bi Vam mogle biti interesantne na osnovu Vaše istorije pretraživanja. Da biste dobili informaciju o tome da li neki kolačić spada u kategoriju sopstvenih kolačića ili kolačića treće strane, molimo Vas da pogledate odeljak “provajder” u tabeli ispod. Za više informacija o kolačićima treće strane, molimo Vas da pročitate politike privatnosti i/ili upotrebe kolačića tih provajdera.

Prema svojoj svrsi:

1) Neophodni
2) Statistički
3) Marketinški
4) Ostali

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići su oni kolačići koji su od suštinskog značaja za upotrebu Sajta. Oni omogućavaju osnovne funkcije poput navigacije stranice na sajtu ili pristupa zaštićenim delovima sajta i omogućavaju suštinske funkcionalnosti (upravljanje mrežom, pristup, itd.). Bez ovih kolačića Sajt ne može adekvatno
funkcionisati.

Statistički kolačići

Statistički kolačići nam obezbeđuju uvid u korišćenje Sajta od strane korisnika, budući da oni anonimno prikupljaju podatke o interakciji između korisnika i Sajta. Zahvaljujući statističkim kolačićima, imamo mogućnost da vodimo evidenciju o posetama i kretanju u okviru Sajta, merimo i unapređujemo
performanse našeg Sajta.

S obzirom na to da statistički kolačići pružaju metričke informacije, koristimo ih za sačinjavanje izveštaja o tome koje su stranice najviše, odnosno najmanje, interesantne korisnicima našeg Sajta. Dakle, ovi podaci se ne koriste za Vašu ili bilo čiju identifikaciju, već se koriste zajedno sa podacima drugih korisnika. Ukoliko su ovi kolačići onemogućeni, mi nećemo imati informaciju o tome kada ste pristupili našem Sajtu.

Marketinški kolačići

Marketinški kolačići nam omogućavaju da Vam obezbedimo kvalitetno korisničko iskustvo i prilagođen sadržaj. Prikazivanjem relevantnog marketinškog sadržaja takođe unapređujemo Sajt i njegove performanse.

Ovi kolačići su postavljeni ili od strane nas ili od strane naših marketinških partnera i mogu biti korišćeni za kreiranje profila Vaših interesa, na osnovu čega Vam se na drugim sajtovima mogu prikazivati reklame u skladu sa Vašim interesovanjima. Marketinški kolačići funkcionišu tako što konkretno identifikuju Vaš pretraživač i uređaj.

Ukoliko ne dozvolite ove kolačiće, nećete biti izloženi reklamama prilagođenim Vašim interesovanjima ni na drugim sajtovima.

Neklasifikovani kolačići

Neklasifikovani kolačići su kolačići koji su trenutno u procesu klasifikacije, zajedno sa provajderima individualnih kolačića.

Upotreba eksternih alata na našem sajtu

Google Analytics

Google Analytics je servis analize sajtova koji je integrisan u naš Sajt. Analiza sajta se odnosi na prikupljanje, evidentiranje i analizu podataka u vezi sa ponašanjem korisnika Sajta. Drugim rečima, Google Analytics koristi kolačiće kako bi zapamtio ponašanje korisnika i obezbedio nam izveštaje o posetama Sajtu, kao i o aktivnosti korisnika.

Google Inc., 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View, CA 94043-1351, USA, je operater Google Analytics tehnologije na Sajtu. Klikom na ovaj link možete pročitati tekst koji objašnjava kako Google obrađuje
podatke o ličnosti pomoću Google Analytics. Google Analytics koristi kolačiće, kao što je prethodno navedeno. Informacije o korišćenju našeg Sajta prikupljeni od strane Google Analytics kolačića se uobičajeno prenose na Google server u SAD-u i čuvaju na toj lokaciji. Ove podatke o ličnosti, prikupljene tehničkom procedurom, Google ima mogućnost da podeli sa trećim licima.

Altermedia je aktivirao anonimizaciju IP adresa, što znači da Google skraćuje IP adrese naših korisnika u okviru članica EU, kao i drugih zemalja članica EEA. Samo u izuzetnim slučajima će se celokupna IP adresa preneti na server Google-a u SAD-u, gde će naknadno biti skraćena. Dakle, Google koristi ove informacije
kako bi analizirao Vaše korišćenje Sajta, radi kreiranja izveštaja o Vašim aktivnostima na Sajtu i pružanja drugih usluga u vezi sa Sajtom i Uslugama. Ukoliko želite da saznate više o tome kako Google koristi informacije prikupljene kroz Sajt i Usluge, kliknite ovde.

Pored instrukcija u Odeljku 5 ove Politike kolačića otkrivanje i obrada podataka prikupljenih od strane Google kolačića koje koristimo na Sajtu može biti sprečeno preuzimanjem i instalacijom “plug-in”-a na pretraživaču putem ovog linka.

Pretraživač sa “add-on” opcijom obaveštava Google Analytics putem JavaScript-a da nije dozvoljen prenos na Google Analytics nijednog podataka, odnosno informacije o korisnicima sajta.

Takođe, kolačić koji je ostao iza Google Analytics-a može biti obrisan u bilo koje vreme putem podešavanja u okviru internet pretraživača ili drugog softver programa.

Klikom na ovaj link možete saznati više o Google Analytics, a informacije o tome kako Google obrađuje Vaše podatke možete naći ovde.

Google Tag Manager

Na našem Sajtu takođe koristimo Google Tag Manager – alat za upravljanje tagovima Sajta na centralan način, putem interfejsa. Google Tag Manager koristi isključivo tagove (a ne i kolačiće), tako da ne prikuplja bilo kakve podatke o ličnosti.

Za više informacija o prikupljanju podataka, molimo Vas da pristupite politici korišćenja ovde.

Pravni osnov korišćenja kolačića

Altermedia pribavlja Vašu saglasnost za korišćenje kolačića putem banera na našem Sajtu. Dakle, kao što je pojašnjeno u našoj Politici privatnosti, pravni osnov za korišćenje kolačića je Vaša saglasnost. Molimo Vas da imate u vidu da je pretpostavka da je uređaj koji koristite u Vašem vlasništvu. Ukoliko to nije slučaj (na primer, ukoliko posećujete Sajt sa uređaja Vašeg poslodavca ili nekog drugog lica), očekujemo da imate ovlašćenje od strane vlasnika uređaja da date saglasnost za čuvanje kolačića na uređaj, kako je opisano u ovoj Politici kolačića. Korišćenjem uređaja i prihvatanjem kolačića potvrđujete da imate takvo ovlašćenje.

Kako blokirati kolačiće?

Kao posetilac našeg Sajta, možete blokirati sve kolačiće osim onih koji su neophodni za funkcionisanje Sajta.

Da biste blokirali kolačiće:
1) Odbijte kolačiće putem banera za kolačiće ili putem opštih podešavanjakolačića, ili
2) Prilagodite podešavanja svog pretraživača.

Ukoliko želite da odbijete kolačiće putem banera, odaberite opciju “Ne prihvatam”. Takođe, imajte na umu da u bilo koje vreme možete promeniti svoja podešavanja kolačića time što ćete kliknuti na ikonicu “Podešavanja kolačića”. Nakon toga možete promeniti izabrano podešavanje sa “Uključi” na “Isključi” i potvrditi svoj izbor klikom na “Sačuvaj i zatvori”.

Da bi podešavanja bila primenjena, možda ćete morati da osvežite stranicu. Ukoliko želite da onemogućite kolačiće putem pretraživača, molimo Vas da imate na umu da većina internet pretraživača prihvata kolačiće prema svojim osnovnim podešavanjima. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili obrišete kolačiće, molimo Vas da pročitate uputstvo za podešavanje kolačića na Vašem odabranom pretraživaču (npr. Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari (Desktop), Safari (Mobile), Android Browser, Opera, Opera Mobile). Pretraživači mogu imati različite procedure za upravljanje i konfiguraciju kolačića. Međutim, ukoliko se odlučite da putem podešavanja svog pretraživača blokirate sve kolačiće (uključujući neophodne) imajte na umu da možda nećete moći da pristupite Sajtu ili nekom njegovim delovima.

Ažuriranje i izmene Politike kolačića

Radi usklađivanja sa najnovijim tehnološkim trendovima i zakonskim obavezama, a imajući u vidu promenljivost kolačića, povremeno ćemo ažurirati ovu Politiku kolačića. Zbog toga Vas molimo da je s vremena na vreme ponovo pročitate.

PREUZMI SA:

Registrujte se

1
Provera
2
Podaci
unesite poreski indetifikacioni broj korisnika

Registrujte se

1
Provera
2
Podaci
MB:

Registrujte se

1
Provera
2
Podaci
Imejl na koji će Vam stizati obaveštenja vezana za dokumente
unesite broj telefona sa prefiksom +381
*Lozinka mora da sadrži minimum 8 karaktera od kojih je jedan veliko slovo i specijalni znak (#, !, %,*,?)

Uspešno ste se registrovali!

Poslali smo Vam konfirmacioni email u kome ćete pronaći dalja uputstva za preuzimanje programa i isntalacije.

Niste primili email? Pošalji email ponovo